Niech dany będzie układ równań liniowych
x
1
a
1
+
…
+
x
n
a
n
=
b
,
{\displaystyle {\color {RoyalPurple}x_{1}}\mathbf {a} _{1}+\ldots +{\color {RoyalPurple}x_{n}}\mathbf {a} _{n}={\color {Maroon}\mathbf {b} },}
gdzie
x
=
(
x
1
,
…
,
x
n
)
{\displaystyle {\color {RoyalPurple}\mathbf {x} }=({\color {RoyalPurple}x_{1}},\dots ,{\color {RoyalPurple}x_{n}})}
oraz
b
=
(
b
1
,
…
,
b
n
)
.
{\displaystyle {\color {Maroon}\mathbf {b} }=({\color {Maroon}b_{1}},\dots ,{\color {Maroon}b_{n}}).}
Jeśli wyznacznik
det
(
a
1
,
…
,
a
n
)
≠
0
,
{\displaystyle \det(\mathbf {a} _{1},\dots ,\mathbf {a} _{n})\neq 0,}
to układ jest
oznaczony (ma jedno i tylko jedno rozwiązanie) dane wzorami:
x
1
=
det
(
b
,
a
2
,
…
,
a
n
)
det
(
a
1
,
a
2
,
…
,
a
n
)
,
⋮
x
n
=
det
(
a
1
,
…
,
a
n
−
1
,
b
)
det
(
a
1
,
…
,
a
n
−
1
,
a
n
)
.
{\displaystyle {\begin{aligned}{\color {RoyalPurple}x_{1}}&={\frac {\det({\color {Maroon}\mathbf {b} },\;\mathbf {a} _{2},\dots ,\mathbf {a} _{n})}{\det(\mathbf {a} _{1},\mathbf {a} _{2},\dots ,\mathbf {a} _{n})}},\\[6pt]&\ \ \vdots \\[6pt]{\color {RoyalPurple}x_{n}}&={\frac {\det(\mathbf {a} _{1},\dots ,\mathbf {a} _{n-1},\;{\color {Maroon}\mathbf {b} })}{\det(\mathbf {a} _{1},\dots ,\mathbf {a} _{n-1},\mathbf {a} _{n})}}.\end{aligned}}}
W przeciwnym przypadku, gdy
det
(
a
1
,
…
,
a
n
)
=
0
,
{\displaystyle \det(\mathbf {a} _{1},\dots ,\mathbf {a} _{n})=0,}
układ jest
sprzeczny (nie ma rozwiązań), gdy
choć jeden wyznacznik we wzorach Cramera zawierający
b
{\displaystyle \color {Maroon}\mathbf {b} }
jest różny od zera;
nieoznaczony (ma więcej niż jedno rozwiązanie) lub sprzeczny, gdy
wszystkie wyznaczniki we wzorach Cramera zawierające
b
{\displaystyle \color {Maroon}\mathbf {b} }
są równe zeru.
Układ jest oznaczony (tzn. ma dokładnie jedno rozwiązanie) wtedy i tylko wtedy, gdy ma on niezerowy wyznacznik .
Konieczność
Dowód nie wprost . Jeśli
det
(
a
1
,
…
,
a
n
)
=
0
,
{\displaystyle \det(\mathbf {a} _{1},\dots ,\mathbf {a} _{n})=0,}
to układ
a
1
,
…
,
a
n
{\displaystyle \mathbf {a} _{1},\dots ,\mathbf {a} _{n}}
jest liniowo zależny , zatem istnieje niezerowy wektor
y
=
(
y
1
,
…
,
y
n
)
,
{\displaystyle y=(y_{1},\dots ,y_{n}),}
dla którego
y
1
a
1
+
…
+
y
n
a
n
=
0
,
{\displaystyle y_{1}\mathbf {a} _{1}+\ldots +y_{n}\mathbf {a} _{n}=\mathbf {0} ,}
co oznacza, że
(
x
1
+
y
1
)
a
1
+
…
+
(
x
n
+
y
n
)
a
n
=
b
,
{\displaystyle ({\color {RoyalPurple}x_{1}}+y_{1})\mathbf {a} _{1}+\ldots +({\color {RoyalPurple}x_{n}}+y_{n})\mathbf {a} _{n}=\color {Maroon}\mathbf {b} ,}
czyli wektor
x
+
y
{\displaystyle {\color {RoyalPurple}\mathbf {x} }+\mathbf {y} }
jest jeszcze jednym, różnym od
x
,
{\displaystyle \color {RoyalPurple}\mathbf {x} ,}
rozwiązaniem danego układu.
Dostateczność
Niezerowy wyznacznik,
det
(
a
1
,
…
,
a
n
)
≠
0
,
{\displaystyle \det(\mathbf {a} _{1},\dots ,\mathbf {a} _{n})\neq 0,}
pociąga liniową niezależność układu
a
1
,
…
,
a
n
,
{\displaystyle \mathbf {a} _{1},\dots ,\mathbf {a} _{n},}
który tworzy wtedy bazę przestrzeni współrzędnych (tzw. przestrzeni kolumnowej , czyli przestrzeni współrzędnych wektorów kolumnowych); ponieważ
b
{\displaystyle \color {Maroon}\mathbf {b} }
jest wektorem tej przestrzeni, to ma on jednoznaczne przedstawienie
x
1
a
1
+
…
+
x
n
a
n
=
b
{\displaystyle {\color {RoyalPurple}x_{1}}\mathbf {a} _{1}+\ldots +{\color {RoyalPurple}x_{n}}\mathbf {a} _{n}=\color {Maroon}\mathbf {b} }
w tej bazie, zatem
x
{\displaystyle \color {RoyalPurple}\mathbf {x} }
jest wówczas jedynym rozwiązaniem danego układu (wynika to wprost z twierdzenia o rzędzie ).
Na mocy lematu : jeśli układ jest oznaczony, to istnieje dokładnie jeden wektor
x
,
{\displaystyle \color {RoyalPurple}\mathbf {x} ,}
który spełniałby
x
1
a
1
+
…
+
x
n
a
n
=
b
,
{\displaystyle {\color {RoyalPurple}x_{1}}\mathbf {a} _{1}+\ldots +{\color {RoyalPurple}x_{n}}\mathbf {a} _{n}={\color {Maroon}\mathbf {b} },}
zatem na mocy liniowości wyznacznika względem każdej współrzędnej zachodzi
det
(
b
,
a
2
,
…
,
a
n
)
=
det
(
∑
i
=
1
n
x
i
a
i
,
a
2
,
…
,
a
n
)
=
∑
i
=
1
n
x
i
det
(
a
i
,
a
2
,
…
,
a
n
)
,
{\displaystyle \det({\color {Maroon}\mathbf {b} },\mathbf {a} _{2},\dots ,\mathbf {a} _{n})=\det \left(\sum _{i=1}^{n}{\color {RoyalPurple}x_{i}}\mathbf {a} _{i},\mathbf {a} _{2},\dots ,\mathbf {a} _{n}\right)=\sum _{i=1}^{n}{\color {RoyalPurple}x_{i}}\det(\mathbf {a} _{i},\mathbf {a} _{2},\dots ,\mathbf {a} _{n}),}
zaś z jego alternacyjności (antysymetryczności) wynika, że
det
(
b
,
a
2
,
…
,
a
n
)
=
x
1
det
(
a
1
,
a
2
,
…
,
a
n
)
,
{\displaystyle \det({\color {Maroon}\mathbf {b} },\mathbf {a} _{2},\dots ,\mathbf {a} _{n})={\color {RoyalPurple}x_{1}}\det(\mathbf {a} _{1},\mathbf {a} _{2},\dots ,\mathbf {a} _{n}),}
skąd jest
x
1
=
det
(
b
,
a
2
,
…
,
a
n
)
det
(
a
1
,
a
2
,
…
,
a
n
)
.
{\displaystyle {\color {RoyalPurple}x_{1}}={\frac {\det({\color {Maroon}\mathbf {b} },\;\mathbf {a} _{2},\dots ,\mathbf {a} _{n})}{\det(\mathbf {a} _{1},\mathbf {a} _{2},\dots ,\mathbf {a} _{n})}}.}
Pozostałe współrzędne wektora
x
{\displaystyle \color {RoyalPurple}\mathbf {x} }
otrzymuje się analogicznie.
Układ równań
{
a
x
+
b
y
=
e
c
x
+
d
y
=
f
{\displaystyle {\begin{cases}a{\color {RoyalPurple}x}+b{\color {RoyalPurple}y}=\color {Maroon}e\\c{\color {RoyalPurple}x}+d{\color {RoyalPurple}y}=\color {Maroon}f\end{cases}}}
zapisany w postaci macierzowej ma postać
[
a
b
c
d
]
[
x
y
]
=
[
e
f
]
.
{\displaystyle {\begin{bmatrix}a&b\\c&d\end{bmatrix}}{\begin{bmatrix}\color {RoyalPurple}x\\\color {RoyalPurple}y\end{bmatrix}}={\begin{bmatrix}\color {Maroon}e\\\color {Maroon}f\end{bmatrix}}.}
Jego rozwiązania mają wtedy postać
x
=
|
e
b
f
d
|
/
|
a
b
c
d
|
=
e
d
−
b
f
a
d
−
b
c
{\displaystyle {\color {RoyalPurple}x}={\begin{vmatrix}\color {Maroon}e&b\\\color {Maroon}f&d\end{vmatrix}}\ {\Bigg /}\ {\begin{vmatrix}a&b\\c&d\end{vmatrix}}={\frac {{\color {Maroon}e}d-b{\color {Maroon}f}}{ad-bc}}}
oraz
y
=
|
a
e
c
f
|
/
|
a
b
c
d
|
=
a
f
−
e
c
a
d
−
b
c
.
{\displaystyle {\color {RoyalPurple}y}={\begin{vmatrix}a&\color {Maroon}e\\c&\color {Maroon}f\end{vmatrix}}\ {\Bigg /}\ {\begin{vmatrix}a&b\\c&d\end{vmatrix}}={\frac {a{\color {Maroon}f}-{\color {Maroon}e}c}{ad-bc}}.}
Przypadek układu trzech równań z trzema niewiadomymi jest analogiczny: układ postaci
{
a
x
+
b
y
+
c
z
=
j
d
x
+
e
y
+
f
z
=
k
g
x
+
h
y
+
i
z
=
l
{\displaystyle {\begin{cases}a{\color {RoyalPurple}x}+b{\color {RoyalPurple}y}+c{\color {RoyalPurple}z}=\color {Maroon}j\\d{\color {RoyalPurple}x}+e{\color {RoyalPurple}y}+f{\color {RoyalPurple}z}=\color {Maroon}k\\g{\color {RoyalPurple}x}+h{\color {RoyalPurple}y}+i{\color {RoyalPurple}z}=\color {Maroon}l\end{cases}}}
zapisuje się w postaci macierzowej jako
[
a
b
c
d
e
f
g
h
i
]
[
x
y
z
]
=
[
j
k
l
]
,
{\displaystyle {\begin{bmatrix}a&b&c\\d&e&f\\g&h&i\end{bmatrix}}{\begin{bmatrix}\color {RoyalPurple}x\\\color {RoyalPurple}y\\\color {RoyalPurple}z\end{bmatrix}}={\begin{bmatrix}\color {Maroon}j\\\color {Maroon}k\\\color {Maroon}l\end{bmatrix}},}
a jego rozwiązaniami są wtedy
x
=
|
j
b
c
k
e
f
l
h
i
|
|
a
b
c
d
e
f
g
h
i
|
,
y
=
|
a
j
c
d
k
f
g
l
i
|
|
a
b
c
d
e
f
g
h
i
|
oraz
z
=
|
a
b
j
d
e
k
g
h
l
|
|
a
b
c
d
e
f
g
h
i
|
.
{\displaystyle {\color {RoyalPurple}x}={\frac {\begin{vmatrix}\color {Maroon}j&b&c\\\color {Maroon}k&e&f\\\color {Maroon}l&h&i\end{vmatrix}}{\begin{vmatrix}a&b&c\\d&e&f\\g&h&i\end{vmatrix}}},\quad {\color {RoyalPurple}y}={\frac {\begin{vmatrix}a&\color {Maroon}j&c\\d&\color {Maroon}k&f\\g&\color {Maroon}l&i\end{vmatrix}}{\begin{vmatrix}a&b&c\\d&e&f\\g&h&i\end{vmatrix}}}\quad {\mbox{ oraz }}{\color {RoyalPurple}z}={\frac {\begin{vmatrix}a&b&\color {Maroon}j\\d&e&\color {Maroon}k\\g&h&\color {Maroon}l\end{vmatrix}}{\begin{vmatrix}a&b&c\\d&e&f\\g&h&i\end{vmatrix}}}.}
Pochodne funkcji uwikłanych
edytuj
Niech dane będą dwa równania
F
(
x
,
y
,
u
,
v
)
=
0
{\displaystyle F(x,y,u,v)=0}
oraz
G
(
x
,
y
,
u
,
v
)
=
0.
{\displaystyle G(x,y,u,v)=0.}
Jeśli
u
{\displaystyle u}
oraz
v
{\displaystyle v}
są zmiennymi niezależnymi, to bywa, że
x
{\displaystyle x}
oraz
y
{\displaystyle y}
dają się wyrazić jako
x
=
X
(
u
,
v
)
{\displaystyle x=X(u,v)}
oraz
y
=
Y
(
u
,
v
)
.
{\displaystyle y=Y(u,v).}
Wówczas wzory Cramera umożliwiają znalezienie równania opisującego
∂
x
∂
u
.
{\displaystyle {\tfrac {\partial x}{\partial u}}.}
Mając na celu wyznaczenie wspomnianej pochodnej, należy w pierwszej kolejności obliczyć różniczki
F
,
{\displaystyle F,}
G
,
{\displaystyle G,}
x
{\displaystyle x}
oraz
y
,
{\displaystyle y,}
za pomocą których zostanie ona wyrażona:
d
F
=
∂
F
∂
x
d
x
+
∂
F
∂
y
d
y
+
∂
F
∂
u
d
u
+
∂
F
∂
v
d
v
=
0
d
G
=
∂
G
∂
x
d
x
+
∂
G
∂
y
d
y
+
∂
G
∂
u
d
u
+
∂
G
∂
v
d
v
=
0
d
x
=
∂
x
∂
u
d
u
+
∂
x
∂
v
d
v
d
y
=
∂
y
∂
u
d
u
+
∂
y
∂
v
d
v
.
{\displaystyle {\begin{aligned}\mathrm {d} F&={\frac {\partial F}{\partial x}}\mathrm {d} x+{\frac {\partial F}{\partial y}}\mathrm {d} y+{\frac {\partial F}{\partial u}}\mathrm {d} u+{\frac {\partial F}{\partial v}}\mathrm {d} v=0\\[6pt]\mathrm {d} G&={\frac {\partial G}{\partial x}}\mathrm {d} x+{\frac {\partial G}{\partial y}}\mathrm {d} y+{\frac {\partial G}{\partial u}}\mathrm {d} u+{\frac {\partial G}{\partial v}}\mathrm {d} v=0\\[6pt]\mathrm {d} x&={\frac {\partial x}{\partial u}}\mathrm {d} u+{\frac {\partial x}{\partial v}}\mathrm {d} v\\[6pt]\mathrm {d} y&={\frac {\partial y}{\partial u}}\mathrm {d} u+{\frac {\partial y}{\partial v}}\mathrm {d} v.\end{aligned}}}
Podstawiając
d
x
{\displaystyle \mathrm {d} x}
oraz
d
y
{\displaystyle \mathrm {d} y}
do równań na
d
F
{\displaystyle \mathrm {d} F}
oraz
d
G
,
{\displaystyle \mathrm {d} G,}
otrzymuje się:
d
F
=
(
∂
F
∂
x
∂
x
∂
u
+
∂
F
∂
y
∂
y
∂
u
+
∂
F
∂
u
)
d
u
+
(
∂
F
∂
x
∂
x
∂
v
+
∂
F
∂
y
∂
y
∂
v
+
∂
F
∂
v
)
d
v
=
0
d
G
=
(
∂
G
∂
x
∂
x
∂
u
+
∂
G
∂
y
∂
y
∂
u
+
∂
G
∂
u
)
d
u
+
(
∂
G
∂
x
∂
x
∂
v
+
∂
G
∂
y
∂
y
∂
v
+
∂
G
∂
v
)
d
v
=
0.
{\displaystyle {\begin{aligned}\mathrm {d} F&=\left({\frac {\partial F}{\partial x}}{\frac {\partial x}{\partial u}}+{\frac {\partial F}{\partial y}}{\frac {\partial y}{\partial u}}+{\frac {\partial F}{\partial u}}\right)\mathrm {d} u+\left({\frac {\partial F}{\partial x}}{\frac {\partial x}{\partial v}}+{\frac {\partial F}{\partial y}}{\frac {\partial y}{\partial v}}+{\frac {\partial F}{\partial v}}\right)\mathrm {d} v=0\\[6pt]\mathrm {d} G&=\left({\frac {\partial G}{\partial x}}{\frac {\partial x}{\partial u}}+{\frac {\partial G}{\partial y}}{\frac {\partial y}{\partial u}}+{\frac {\partial G}{\partial u}}\right)\mathrm {d} u+\left({\frac {\partial G}{\partial x}}{\frac {\partial x}{\partial v}}+{\frac {\partial G}{\partial y}}{\frac {\partial y}{\partial v}}+{\frac {\partial G}{\partial v}}\right)\mathrm {d} v=0.\end{aligned}}}
Ponieważ
u
{\displaystyle u}
i
v
{\displaystyle v}
są niezależne, to współczynniki przy
d
u
{\displaystyle \mathrm {d} u}
i
d
v
{\displaystyle \mathrm {d} v}
muszą być zerami; oznacza to, że powyższe równania można zapisać jako równania na współczynniki:
∂
F
∂
x
∂
x
∂
u
+
∂
F
∂
y
∂
y
∂
u
=
−
∂
F
∂
u
∂
G
∂
x
∂
x
∂
u
+
∂
G
∂
y
∂
y
∂
u
=
−
∂
G
∂
u
{\displaystyle {\begin{aligned}{\frac {\partial F}{\partial x}}{\color {RoyalPurple}{\frac {\partial x}{\partial u}}}+{\frac {\partial F}{\partial y}}{\color {RoyalPurple}{\frac {\partial y}{\partial u}}}&={\color {Maroon}-{\frac {\partial F}{\partial u}}}\\[6pt]{\frac {\partial G}{\partial x}}{\color {RoyalPurple}{\frac {\partial x}{\partial u}}}+{\frac {\partial G}{\partial y}}{\color {RoyalPurple}{\frac {\partial y}{\partial u}}}&={\color {Maroon}-{\frac {\partial G}{\partial u}}}\end{aligned}}}
oraz
∂
F
∂
x
∂
x
∂
v
+
∂
F
∂
y
∂
y
∂
v
=
−
∂
F
∂
v
∂
G
∂
x
∂
x
∂
v
+
∂
G
∂
y
∂
y
∂
v
=
−
∂
G
∂
v
.
{\displaystyle {\begin{aligned}{\frac {\partial F}{\partial x}}{\color {RoyalPurple}{\frac {\partial x}{\partial v}}}+{\frac {\partial F}{\partial y}}{\color {RoyalPurple}{\frac {\partial y}{\partial v}}}&={\color {Maroon}-{\frac {\partial F}{\partial v}}}\\[6pt]{\frac {\partial G}{\partial x}}{\color {RoyalPurple}{\frac {\partial x}{\partial v}}}+{\frac {\partial G}{\partial y}}{\color {RoyalPurple}{\frac {\partial y}{\partial v}}}&={\color {Maroon}-{\frac {\partial G}{\partial v}}}.\end{aligned}}}
Ze wzorów Cramera wynika teraz
∂
x
∂
u
=
|
−
∂
F
∂
u
∂
F
∂
y
−
∂
G
∂
u
∂
G
∂
y
|
|
∂
F
∂
x
∂
F
∂
y
∂
G
∂
x
∂
G
∂
y
|
=
−
∂
(
F
,
G
)
∂
(
u
,
y
)
∂
(
F
,
G
)
∂
(
x
,
y
)
,
{\displaystyle {\color {RoyalPurple}{\frac {\partial x}{\partial u}}}={\frac {\begin{vmatrix}\color {Maroon}-{\frac {\partial F}{\partial u}}&\quad {\frac {\partial F}{\partial y}}\\\color {Maroon}-{\frac {\partial G}{\partial u}}&\quad {\frac {\partial G}{\partial y}}\end{vmatrix}}{\begin{vmatrix}\quad {\frac {\partial F}{\partial x}}&\quad {\frac {\partial F}{\partial y}}\\\quad {\frac {\partial G}{\partial x}}&\quad {\frac {\partial G}{\partial y}}\end{vmatrix}}}={\frac {-{\dfrac {\partial (F,G)}{\partial (u,y)}}}{\quad {\dfrac {\partial (F,G)}{\partial (x,y)}}}},}
czyli szukaną pochodną można wyrazić w postaci ilorazu dwóch jakobianów .
Podobne wzory można wyprowadzić dla
∂
x
∂
v
,
∂
y
∂
u
,
∂
y
∂
v
.
{\displaystyle {\tfrac {\partial x}{\partial v}},{\tfrac {\partial y}{\partial u}},{\tfrac {\partial y}{\partial v}}.}