Tożsamości pitagorejskie
edytuj
Wzór
sin
2
x
+
cos
2
x
=
1
{\displaystyle \sin ^{2}x+\cos ^{2}x=1}
jest prawdziwy dla dowolnej liczby rzeczywistej (a nawet zespolonej, przy przyjęciu ogólniejszych definicji). Tożsamość ta uznawana jest za podstawową tożsamość trygonometryczną. Zwana często jedynką trygonometryczną bądź trygonometrycznym twierdzeniem Pitagorasa .
Istnieją również dwie inne wariacje tego wzoru:
sec
2
x
−
tg
2
x
=
1
{\displaystyle \sec ^{2}x-\operatorname {tg} ^{2}\ x=1}
cosec
2
x
−
ctg
2
x
=
1
{\displaystyle \operatorname {cosec} ^{2}x-\operatorname {ctg} ^{2}\ x=1}
Funkcje trygonometryczne są okresowe
(
k
∈
Z
)
:
{\displaystyle (k\in \mathbb {Z} ){:}}
sin
x
=
sin
(
x
+
2
k
π
)
tg
x
=
tg
(
x
+
k
π
)
cos
x
=
cos
(
x
+
2
k
π
)
ctg
x
=
ctg
(
x
+
k
π
)
{\displaystyle {\begin{array}{l}\sin x=\sin(x+2k\pi )&\operatorname {tg} x=\operatorname {tg} (x+k\pi )\\\cos x=\cos(x+2k\pi )&\operatorname {ctg} x=\operatorname {ctg} (x+k\pi )\end{array}}}
Definicje tangensa i cotangensa
edytuj
tg
x
=
sin
x
cos
x
,
dla
x
≠
π
2
+
k
π
,
gdzie k
∈
Z
{\displaystyle \operatorname {tg} x={\frac {\sin x}{\cos x}},\quad {\text{dla }}x\neq {\frac {\pi }{2}}+k\pi ,\quad {\text{gdzie k}}\in \mathbb {Z} }
ctg
x
=
cos
x
sin
x
,
dla
x
≠
k
π
,
gdzie k
∈
Z
{\displaystyle \operatorname {ctg} x={\frac {\cos x}{\sin x}},\quad {\text{dla }}x\neq k\pi ,\quad {\text{gdzie k}}\in \mathbb {Z} }
lim
x
→
x
0
±
ctg
x
=
lim
x
→
x
0
±
1
tg
x
,
dla
x
0
∈
R
{\displaystyle \lim _{x\to x_{0}^{\pm }}~{\operatorname {ctg} x}=\lim _{x\to x_{0}^{\pm }}~{\frac {1}{\operatorname {tg} x}},\quad {\text{dla }}x_{0}\in \mathbb {R} }
Przedstawienia przy pomocy funkcji cosinus
edytuj
|
sin
x
|
=
1
−
cos
2
x
{\displaystyle |\sin x|={\sqrt {1-\cos ^{2}x}}}
|
tg
x
|
=
|
sin
x
|
|
cos
x
|
=
1
−
cos
2
x
|
cos
x
|
{\displaystyle |\operatorname {tg} x|={\frac {|\sin x|}{|\cos x|}}={\frac {\sqrt {1-\cos ^{2}x}}{|\cos x|}}}
|
ctg
x
|
=
|
cos
x
|
|
sin
x
|
=
|
cos
x
|
1
−
cos
2
x
{\displaystyle |\operatorname {ctg} x|={\frac {|\cos x|}{|\sin x|}}={\frac {|\cos x|}{\sqrt {1-\cos ^{2}x}}}}
Przedstawienia przy pomocy funkcji sinus
edytuj
|
cos
x
|
=
1
−
sin
2
x
{\displaystyle |\cos x|={\sqrt {1-\sin ^{2}x}}}
|
tg
x
|
=
|
sin
x
|
|
cos
x
|
=
|
sin
x
|
1
−
sin
2
x
{\displaystyle |\operatorname {tg} x|={\frac {|\sin x|}{|\cos x|}}={\frac {|\sin x|}{\sqrt {1-\sin ^{2}x}}}}
|
ctg
x
|
=
|
cos
x
|
|
sin
x
|
=
1
−
sin
2
x
|
sin
x
|
{\displaystyle |\operatorname {ctg} x|={\frac {|\cos x|}{|\sin x|}}={\frac {\sqrt {1-\sin ^{2}x}}{|\sin x|}}}
Parzystość i nieparzystość funkcji trygonometrycznych
edytuj
sin
(
−
x
)
=
−
sin
x
tg
(
−
x
)
=
−
tg
x
cos
(
−
x
)
=
cos
x
ctg
(
−
x
)
=
−
ctg
x
{\displaystyle {\begin{array}{l}\sin(-x)=-\sin x&\operatorname {tg} (-x)=-\operatorname {tg} x\\\cos(-x)=\cos x&\operatorname {ctg} (-x)=-\operatorname {ctg} x\end{array}}}
Zależności pomiędzy funkcjami a kofunkcjami
edytuj
Równości
sin
x
=
cos
(
π
2
−
x
)
cos
x
=
sin
(
π
2
−
x
)
tg
x
=
ctg
(
π
2
−
x
)
ctg
x
=
tg
(
π
2
−
x
)
sec
x
=
cosec
(
π
2
−
x
)
cosec
x
=
sec
(
π
2
−
x
)
{\displaystyle {\begin{aligned}&\sin x=\cos \left({\frac {\pi }{2}}-x\right)&&\cos x=\sin \left({\frac {\pi }{2}}-x\right)\\[.2em]&\operatorname {tg} x=\operatorname {ctg} \left({\frac {\pi }{2}}-x\right)&&\operatorname {ctg} x=\operatorname {tg} \left({\frac {\pi }{2}}-x\right)\\[.2em]&\sec x=\operatorname {cosec} \left({\frac {\pi }{2}}-x\right)&&\operatorname {cosec} x=\sec \left({\frac {\pi }{2}}-x\right)\end{aligned}}}
nazywa się związkami pomiędzy funkcjami a ich kofunkcjami. Kofunkcją sinusa jest cosinus, cosinusa sinus, tangensa cotangens itd.
Funkcje trygonometryczne można układać w pary według kofunkcji lub według odwrotności. Odwrotnością sinusa jest cosecans, cosinusa secans, tangensa cotangens (i oczywiście na odwrót):
sin
x
=
1
cosec
x
cosec
x
=
1
sin
x
cos
x
=
1
sec
x
sec
x
=
1
cos
x
tg
x
=
1
ctg
x
ctg
x
=
1
tg
x
{\displaystyle {\begin{aligned}&\sin x={\frac {1}{\operatorname {cosec} x}}&&\operatorname {cosec} x={\frac {1}{\sin x}}\\[.5em]&\cos x={\frac {1}{\sec x}}&&\sec x={\frac {1}{\cos x}}\\[.5em]&\operatorname {tg} x={\frac {1}{\operatorname {ctg} x}}&&\operatorname {ctg} x={\frac {1}{\operatorname {tg} x}}\end{aligned}}}
Funkcje sumy i różnicy kątów
edytuj
sin
(
x
±
y
)
=
sin
x
⋅
cos
y
±
cos
x
⋅
sin
y
{\displaystyle \sin(x\pm y)=\sin x\cdot \cos y\pm \cos x\cdot \sin y}
cos
(
x
±
y
)
=
cos
x
cos
y
∓
sin
x
sin
y
{\displaystyle \cos(x\pm y)=\cos x\cos y\mp \sin x\sin y}
tg
(
x
±
y
)
=
tg
x
±
tg
y
1
∓
tg
x
tg
y
{\displaystyle \operatorname {tg} (x\pm y)={\frac {\operatorname {tg} x\pm \operatorname {tg} y}{1\mp \operatorname {tg} x\operatorname {tg} y}}}
ctg
(
x
±
y
)
=
ctg
x
⋅
ctg
y
∓
1
ctg
y
±
ctg
x
{\displaystyle \operatorname {ctg} (x\pm y)={\frac {\operatorname {ctg} x\cdot \operatorname {ctg} y\mp 1}{\operatorname {ctg} y\pm \operatorname {ctg} x}}}
Funkcje wielokrotności kątów
edytuj
Funkcje kąta połówkowego
edytuj
|
sin
1
2
x
|
=
1
−
cos
x
2
{\displaystyle \left|\sin {\frac {1}{2}}x\right|={\sqrt {\frac {1-\cos x}{2}}}}
|
cos
1
2
x
|
=
1
+
cos
x
2
{\displaystyle \left|\cos {\frac {1}{2}}x\right|={\sqrt {\frac {1+\cos x}{2}}}}
|
tg
1
2
x
|
=
1
−
cos
x
1
+
cos
x
{\displaystyle \left|\operatorname {tg} {\frac {1}{2}}x\right|={\sqrt {\frac {1-\cos x}{1+\cos x}}}}
tg
1
2
x
=
1
−
cos
x
sin
x
=
sin
x
1
+
cos
x
{\displaystyle \operatorname {tg} {\frac {1}{2}}x={\frac {1-\cos x}{\sin x}}={\frac {\sin x}{1+\cos x}}}
|
ctg
1
2
x
|
=
1
+
cos
x
1
−
cos
x
{\displaystyle \left|\operatorname {ctg} {\frac {1}{2}}x\right|={\sqrt {\frac {1+\cos x}{1-\cos x}}}}
ctg
1
2
x
=
1
+
cos
x
sin
x
=
sin
x
1
−
cos
x
{\displaystyle \operatorname {ctg} {\frac {1}{2}}x={\frac {1+\cos x}{\sin x}}={\frac {\sin x}{1-\cos x}}}
sin
x
±
sin
y
=
2
sin
x
±
y
2
⋅
cos
x
∓
y
2
{\displaystyle \sin x\pm \sin y=2\sin {\frac {x\pm y}{2}}\cdot \cos {\frac {x\mp y}{2}}}
cos
x
+
cos
y
=
2
cos
x
+
y
2
⋅
cos
x
−
y
2
{\displaystyle \cos x+\cos y=2\cos {\frac {x+y}{2}}\cdot \cos {\frac {x-y}{2}}}
cos
x
−
cos
y
=
−
2
sin
x
+
y
2
⋅
sin
x
−
y
2
{\displaystyle \cos x-\cos y=-2\sin {\frac {x+y}{2}}\cdot \sin {\frac {x-y}{2}}}
tg
x
±
tg
y
=
sin
(
x
±
y
)
cos
x
cos
y
{\displaystyle \operatorname {tg} x\pm \operatorname {tg} y={\frac {\sin(x\pm y)}{\cos x\cos y}}}
tg
x
+
ctg
y
=
cos
(
x
−
y
)
cos
x
sin
y
{\displaystyle \operatorname {tg} x+\operatorname {ctg} y={\frac {\cos(x-y)}{\cos x\sin y}}}
ctg
x
±
ctg
y
=
sin
(
y
±
x
)
sin
x
sin
y
{\displaystyle \operatorname {ctg} x\pm \operatorname {ctg} y={\frac {\sin(y\pm x)}{\sin x\sin y}}}
ctg
x
−
tg
y
=
cos
(
x
+
y
)
sin
x
cos
y
{\displaystyle \operatorname {ctg} x-\operatorname {tg} y={\frac {\cos(x+y)}{\sin x\cos y}}}
1
−
cos
x
=
2
sin
2
x
2
{\displaystyle 1-\cos x=2\sin ^{2}{\frac {x}{2}}}
1
+
cos
x
=
2
cos
2
x
2
{\displaystyle 1+\cos x=2\cos ^{2}{\frac {x}{2}}}
1
−
sin
x
=
2
sin
2
(
1
4
π
−
1
2
x
)
=
2
cos
2
(
1
4
π
+
1
2
x
)
=
(
sin
x
2
−
cos
x
2
)
2
{\displaystyle 1-\sin x=2\sin ^{2}\left({\frac {1}{4}}\pi -{\frac {1}{2}}x\right)=2\cos ^{2}\left({\frac {1}{4}}\pi +{\frac {1}{2}}x\right)=\left(\sin {\frac {x}{2}}-\cos {\frac {x}{2}}\right)^{2}}
1
+
sin
x
=
2
cos
2
(
1
4
π
−
1
2
x
)
=
2
sin
2
(
1
4
π
+
1
2
x
)
=
(
sin
x
2
+
cos
x
2
)
2
{\displaystyle 1+\sin x=2\cos ^{2}\left({\frac {1}{4}}\pi -{\frac {1}{2}}x\right)=2\sin ^{2}\left({\frac {1}{4}}\pi +{\frac {1}{2}}x\right)=\left(\sin {\frac {x}{2}}+\cos {\frac {x}{2}}\right)^{2}}
cos
x
⋅
cos
y
=
cos
(
x
−
y
)
+
cos
(
x
+
y
)
2
{\displaystyle \cos x\cdot \cos y={\frac {\cos(x-y)+\cos(x+y)}{2}}}
sin
x
⋅
sin
y
=
cos
(
x
−
y
)
−
cos
(
x
+
y
)
2
{\displaystyle \sin x\cdot \sin y={\frac {\cos(x-y)-\cos(x+y)}{2}}}
sin
x
⋅
cos
y
=
sin
(
x
−
y
)
+
sin
(
x
+
y
)
2
{\displaystyle \sin x\cdot \cos y={\frac {\sin(x-y)+\sin(x+y)}{2}}}
sin
x
⋅
sin
y
⋅
sin
z
=
sin
(
x
+
y
−
z
)
+
sin
(
y
+
z
−
x
)
+
sin
(
z
+
x
−
y
)
−
sin
(
x
+
y
+
z
)
4
{\displaystyle \sin x\cdot \sin y\cdot \sin z={\frac {\sin(x+y-z)+\sin(y+z-x)+\sin(z+x-y)-\sin(x+y+z)}{4}}}
sin
x
⋅
sin
y
⋅
cos
z
=
−
cos
(
x
+
y
−
z
)
+
cos
(
y
+
z
−
x
)
+
cos
(
z
+
x
−
y
)
−
cos
(
x
+
y
+
z
)
4
{\displaystyle \sin x\cdot \sin y\cdot \cos z={\frac {-\cos(x+y-z)+\cos(y+z-x)+\cos(z+x-y)-\cos(x+y+z)}{4}}}
sin
x
⋅
cos
y
⋅
cos
z
=
sin
(
x
+
y
−
z
)
−
sin
(
y
+
z
−
x
)
+
sin
(
z
+
x
−
y
)
+
sin
(
x
+
y
+
z
)
4
{\displaystyle \sin x\cdot \cos y\cdot \cos z={\frac {\sin(x+y-z)-\sin(y+z-x)+\sin(z+x-y)+\sin(x+y+z)}{4}}}
cos
x
⋅
cos
y
⋅
cos
z
=
cos
(
x
+
y
−
z
)
+
cos
(
y
+
z
−
x
)
+
cos
(
z
+
x
−
y
)
+
cos
(
x
+
y
+
z
)
4
{\displaystyle \cos x\cdot \cos y\cdot \cos z={\frac {\cos(x+y-z)+\cos(y+z-x)+\cos(z+x-y)+\cos(x+y+z)}{4}}}
sin
2
x
=
1
−
cos
2
x
2
{\displaystyle \sin ^{2}x={\frac {1-\cos 2x}{2}}}
cos
2
x
=
1
+
cos
2
x
2
{\displaystyle \cos ^{2}x={\frac {1+\cos 2x}{2}}}
sin
2
x
cos
2
x
=
1
−
cos
4
x
8
=
sin
2
2
x
4
{\displaystyle \sin ^{2}x\cos ^{2}x={\frac {1-\cos 4x}{8}}={\frac {\sin ^{2}2x}{4}}}
sin
3
x
=
3
sin
x
−
sin
3
x
4
{\displaystyle \sin ^{3}x={\frac {3\sin x-\sin 3x}{4}}}
cos
3
x
=
3
cos
x
+
cos
3
x
4
{\displaystyle \cos ^{3}x={\frac {3\cos x+\cos 3x}{4}}}
sin
4
x
=
cos
4
x
−
4
cos
2
x
+
3
8
{\displaystyle \sin ^{4}x={\frac {\cos 4x-4\cos 2x+3}{8}}}
cos
4
x
=
cos
4
x
+
4
cos
2
x
+
3
8
{\displaystyle \cos ^{4}x={\frac {\cos 4x+4\cos 2x+3}{8}}}
sin
2
x
−
sin
2
y
=
sin
(
x
+
y
)
⋅
sin
(
x
−
y
)
{\displaystyle \sin ^{2}x-\sin ^{2}y=\sin(x+y)\cdot \sin(x-y)}
Funkcje trygonometryczne wyrażone przy pomocy tangensa połowy kąta
edytuj
sin
x
=
2
tg
x
2
1
+
tg
2
x
2
{\displaystyle \sin x={\frac {2\operatorname {tg} {\frac {x}{2}}}{1+\operatorname {tg} ^{2}{\frac {x}{2}}}}}
cos
x
=
1
−
tg
2
x
2
1
+
tg
2
x
2
,
{\displaystyle \cos x={\frac {1-\operatorname {tg} ^{2}{\frac {x}{2}}}{1+\operatorname {tg} ^{2}{\frac {x}{2}}}},}
tg
x
=
2
tg
x
2
1
−
tg
2
x
2
{\displaystyle \operatorname {tg} x={\frac {2\operatorname {tg} {\frac {x}{2}}}{1-\operatorname {tg} ^{2}{\frac {x}{2}}}}}
Powyższe tożsamości znalazły zastosowanie w tzw. podstawieniu uniwersalnym , stosowanym przy obliczaniu całek typu
∫
R
(
sin
x
,
cos
x
,
tg
x
)
d
x
,
{\displaystyle \int R(\sin x,\cos x,\operatorname {tg} x)dx,}
gdzie
R
(
u
,
v
,
w
)
{\displaystyle R(u,v,w)}
jest funkcją wymierną zmiennych
u
,
v
,
w
.
{\displaystyle u,v,w.}
Stosuje się podstawienie:
tg
x
2
=
t
{\displaystyle \operatorname {tg} {\frac {x}{2}}=t}
x
=
2
arctg
t
+
2
k
π
{\displaystyle x=2\operatorname {arctg} \;t+2k\pi }
d
x
=
2
1
+
t
2
d
t
.
{\displaystyle dx={\frac {2}{1+t^{2}}}dt.}
Inne zależności między funkcjami trygonometrycznymi
edytuj
tg
x
+
sec
x
=
tg
(
x
2
+
π
4
)
.
{\displaystyle \operatorname {tg} x+\sec x=\operatorname {tg} \left({\frac {x}{2}}+{\frac {\pi }{4}}\right).}
Wzór de Moivre’a
cos
n
x
+
i
sin
n
x
=
(
cos
x
+
i
sin
x
)
n
n
∈
N
{\displaystyle \cos nx+i\sin nx=(\cos x+i\sin x)^{n}\qquad n\in \mathbb {N} }
lub ogólniej:
[
r
(
cos
x
+
i
sin
x
)
]
n
=
r
n
(
cos
n
x
+
i
sin
n
x
)
n
∈
N
{\displaystyle [r(\cos x+i\sin x)]^{n}=r^{n}(\cos nx+i\sin nx)\qquad n\in \mathbb {N} }