Niech
(
X
,
F
,
μ
)
{\displaystyle (X,{\mathcal {F}},\mu )}
i
(
Y
,
G
,
ν
)
{\displaystyle (Y,{\mathcal {G}},\nu )}
będą przestrzeniami mierzalnymi z miarami σ-skończonymi i niech
λ
=
μ
⊗
ν
{\displaystyle \lambda =\mu \otimes \nu }
będzie miarą produktową .
Twierdzenie Fubiniego : Załóżmy, że funkcja
h
:
X
×
Y
⟶
R
{\displaystyle h:X\times Y\longrightarrow {\mathbb {R} }}
jest całkowalna względem miary produktowej λ. Wówczas:
(a) prawie każde cięcie funkcji h jest całkowalne (odpowiednio względem μ lub ν),
(b) jeśli dla
x
∈
X
{\displaystyle x\in X}
położymy
f
(
x
)
=
∫
Y
h
(
x
,
y
)
d
ν
,
{\displaystyle f(x)=\int \limits _{Y}h(x,y)d\nu ,}
a dla
y
∈
Y
{\displaystyle y\in Y}
określimy
g
(
y
)
=
∫
X
h
(
x
,
y
)
d
μ
,
{\displaystyle g(y)=\int \limits _{X}h(x,y)d\mu ,}
to otrzymane funkcje
f
:
X
⟶
R
{\displaystyle f:X\longrightarrow {\mathbb {R} }}
i
g
:
Y
⟶
R
{\displaystyle g:Y\longrightarrow {\mathbb {R} }}
są całkowalne (odpowiednio względem μ i ν) oraz
∫
X
×
Y
h
d
λ
=
∫
X
f
d
μ
=
∫
Y
g
d
ν
.
{\displaystyle \int \limits _{X\times Y}h\ d\lambda =\int \limits _{X}f\ d\mu =\int \limits _{Y}g\ d\nu .}
Następujące twierdzenie jest również określane mianem twierdzenia Fubiniego. Wynika ono bezpośrednio z powyższego twierdzenia. (W niektórych dowodach twierdzenia ogólnego jest ono używane jako lemat .)
Przypuśćmy, że
E
⊆
X
×
Y
{\displaystyle E\subseteq X\times Y}
jest zbiorem mierzalnym (tzn.
E
∈
F
⊗
G
{\displaystyle E\in {\mathcal {F}}\otimes {\mathcal {G}}}
). Wówczas następujące warunki są równoważne:
(i)
λ
(
E
)
=
0
,
{\displaystyle \lambda (E)=0,}
(ii)
μ
(
{
x
∈
X
:
ν
(
{
y
∈
Y
:
(
x
,
y
)
∈
E
}
)
≠
0
}
)
=
0
,
{\displaystyle \mu \left(\left\{x\in X:\nu (\{y\in Y:(x,y)\in E\})\neq 0\right\}\right)=0,}
(iii)
ν
(
{
y
∈
Y
:
μ
(
{
x
∈
X
:
(
x
,
y
)
∈
E
}
)
≠
0
}
)
=
0.
{\displaystyle \nu \left(\left\{y\in Y:\mu (\{x\in X:(x,y)\in E\})\neq 0\right\}\right)=0.}
Podobnym twierdzeniem jest twierdzenie Tonellego, które dają tę samą tezę przy założeniu, że funkcje są nieujemne (nie potrzeba sprawdzać całkowalności). W praktyce twierdzenie Tonellego jest często używane do sprawdzania założeń twierdzenia Fubiniego.
Ten artykuł należy dopracować:
Zastosowanie do obliczenia całki Gaussa
edytuj
Jednym z najpopularniejszych przykładów zastosowania twierdzenia Fubiniego jest dowód, że
∫
−
∞
∞
e
−
x
2
d
x
=
π
{\displaystyle \int \limits _{-\infty }^{\infty }e^{-x^{2}}dx={\sqrt {\pi }}}
Dla dodatniej liczby rzeczywistej a połóżmy
I
(
a
)
=
∫
−
a
a
e
−
x
2
d
x
.
{\displaystyle I(a)=\int _{-a}^{a}e^{-x^{2}}\mathrm {d} x.}
Gdyby było wiadomo, że całka
∫
−
∞
∞
e
−
x
2
d
x
{\displaystyle \int _{-\infty }^{\infty }e^{-x^{2}}\,\mathrm {d} x}
jest bezwzględnie zbieżna, to jej wartość byłaby równa granicy
lim
a
→
∞
I
(
a
)
{\displaystyle \lim _{a\to \infty }I(a)}
tj. całce
∫
−
∞
∞
e
−
x
2
d
x
.
{\displaystyle \int _{-\infty }^{\infty }e^{-x^{2}}\,\mathrm {d} x.}
Jest tak istotnie, zważywszy na oszacowanie
∫
−
∞
∞
|
e
−
x
2
|
d
x
<
∫
−
∞
−
1
−
x
e
−
x
2
d
x
+
∫
−
1
1
e
−
x
2
d
x
+
∫
1
∞
x
e
−
x
2
d
x
<
∞
.
{\displaystyle \int _{-\infty }^{\infty }|e^{-x^{2}}|\,\mathrm {d} x<\int _{-\infty }^{-1}-xe^{-x^{2}}\,\mathrm {d} x+\int _{-1}^{1}e^{-x^{2}}\,\mathrm {d} x+\int _{1}^{\infty }xe^{-x^{2}}\,\mathrm {d} x<\infty .}
Podnosząc
I
(
a
)
{\displaystyle I(a)}
do kwadratu otrzymujemy
I
(
a
)
2
=
(
∫
−
a
a
e
−
x
2
d
x
)
(
∫
−
a
a
e
−
y
2
d
y
)
=
∫
−
a
a
(
∫
−
a
a
e
−
y
2
d
y
)
e
−
x
2
d
x
=
∫
−
a
a
∫
−
a
a
e
−
(
x
2
+
y
2
)
d
y
d
x
.
{\displaystyle {\begin{aligned}I(a)^{2}&=\left(\int _{-a}^{a}e^{-x^{2}}\,\mathrm {d} x\right)\left(\int _{-a}^{a}e^{-y^{2}}\,\mathrm {d} y\right)\\&=\int _{-a}^{a}\left(\int _{-a}^{a}e^{-y^{2}}\,\mathrm {d} y\right)\,e^{-x^{2}}\,\mathrm {d} x\\&=\int _{-a}^{a}\int _{-a}^{a}e^{-(x^{2}+y^{2})}\,\mathrm {d} y\,\mathrm {d} x.\end{aligned}}}
Z twierdzenia Fubiniego wynika zatem, że powyższa całka równa jest całce
∬
[
−
a
,
a
]
×
[
−
a
,
a
]
e
−
(
x
2
+
y
2
)
d
(
x
,
y
)
,
{\displaystyle \iint _{[-a,a]\times [-a,a]}e^{-(x^{2}+y^{2})}\,\mathrm {d} (x,y),}
tj. całce, której obszarem całkowania jest kwadrat o wierzchołkach {(–a , a ), (a , a ), (a , –a ), (–a , –a )}.
Z nieujemności funkcji potęgowej wynika, że całka z funkcji
e
−
(
x
2
+
y
2
)
{\displaystyle e^{-(x^{2}+y^{2})}}
po dowolnym kole zawartym w kwadracie
[
−
a
,
a
]
×
[
−
a
,
a
]
{\displaystyle [-a,a]\times [-a,a]}
nie przekracza całki z tej funkcji po rzeczonym kwadracie. Stosując współrzędne biegunowe :
x
=
r
cos
θ
y
=
r
sin
θ
{\displaystyle {\begin{aligned}x&=r\cos \theta \\y&=r\sin \theta \end{aligned}}}
J
(
r
,
θ
)
=
[
∂
x
∂
r
∂
x
∂
θ
∂
y
∂
r
∂
y
∂
θ
]
=
[
cos
θ
−
r
sin
θ
sin
θ
r
cos
θ
]
{\displaystyle \mathbf {J} (r,\theta )={\begin{bmatrix}{\dfrac {\partial x}{\partial r}}&{\dfrac {\partial x}{\partial \theta }}\\[1em]{\dfrac {\partial y}{\partial r}}&{\dfrac {\partial y}{\partial \theta }}\end{bmatrix}}={\begin{bmatrix}\cos \theta &-r\sin \theta \\\sin \theta &r\cos \theta \end{bmatrix}}}
d
(
x
,
y
)
=
|
J
(
r
,
θ
)
|
d
(
r
,
θ
)
=
r
d
(
r
,
θ
)
.
{\displaystyle d(x,y)=|J(r,\theta )|\mathrm {d} (r,\theta )=r\,\mathrm {d} (r,\theta ).}
do całek po kołach otrzymujemy nierówność
∫
0
2
π
∫
0
a
r
e
−
r
2
d
r
d
θ
<
I
2
(
a
)
<
∫
0
2
π
∫
0
a
2
r
e
−
r
2
d
r
d
θ
.
{\displaystyle \int _{0}^{2\pi }\int _{0}^{a}re^{-r^{2}}\,\mathrm {d} r\,\mathrm {d} \theta <I^{2}(a)<\int _{0}^{2\pi }\int _{0}^{a{\sqrt {2}}}re^{-r^{2}}\,\mathrm {d} r\,\mathrm {d} \theta .}
Odcałkowując, otrzymujemy oszacowanie:
π
(
1
−
e
−
a
2
)
<
I
2
(
a
)
<
π
(
1
−
e
−
2
a
2
)
.
{\displaystyle \pi (1-e^{-a^{2}})<I^{2}(a)<\pi (1-e^{-2a^{2}}).}
Z twierdzenia o trzech funkcjach wynika zatem, że
∫
−
∞
∞
e
−
x
2
d
x
=
π
.
{\displaystyle \int _{-\infty }^{\infty }e^{-x^{2}}\,\mathrm {d} x={\sqrt {\pi }}.}
Rozważmy całki
A
=
∫
0
1
∫
0
1
x
2
−
y
2
(
x
2
+
y
2
)
2
d
y
d
x
{\displaystyle A=\int \limits _{0}^{1}\int \limits _{0}^{1}{\frac {x^{2}-y^{2}}{(x^{2}+y^{2})^{2}}}\,dy\,dx}
oraz
B
=
∫
0
1
∫
0
1
x
2
−
y
2
(
x
2
+
y
2
)
2
d
x
d
y
.
{\displaystyle B=\int \limits _{0}^{1}\int \limits _{0}^{1}{\frac {x^{2}-y^{2}}{(x^{2}+y^{2})^{2}}}\,dx\,dy.}
Ze względu na antysymetrię całkowanej funkcji, łatwo możemy się przekonać, że
A
=
−
B
.
{\displaystyle A=-B.}
Pokażemy, że
A
≠
0
,
{\displaystyle A\neq 0,}
a więc także
A
≠
B
.
{\displaystyle A\neq B.}
Do obliczenia całki
∫
0
1
x
2
−
y
2
(
x
2
+
y
2
)
2
d
y
{\displaystyle \int \limits _{0}^{1}{\frac {x^{2}-y^{2}}{(x^{2}+y^{2})^{2}}}\,dy}
użyjemy podstawienia trygonometrycznego
y
=
x
tg
(
θ
)
.
{\displaystyle y=x\operatorname {tg} (\theta ).}
Tak więc
d
y
=
x
sec
2
(
θ
)
d
θ
{\displaystyle dy=x\sec ^{2}(\theta )\,d\theta }
oraz
x
2
+
y
2
=
x
2
+
x
2
tg
2
(
θ
)
=
x
2
(
1
+
tg
2
(
θ
)
)
=
x
2
sec
2
(
θ
)
.
{\displaystyle x^{2}+y^{2}=x^{2}+x^{2}\operatorname {tg} ^{2}(\theta )=x^{2}(1+\operatorname {tg} ^{2}(\theta ))=x^{2}\sec ^{2}(\theta ).}
Granice całkowania
0
⩽
y
⩽
1
{\displaystyle 0\leqslant y\leqslant 1}
dają nam
0
⩽
x
tg
(
θ
)
⩽
1
,
{\displaystyle 0\leqslant x\operatorname {tg} (\theta )\leqslant 1,}
czyli
0
⩽
tg
(
θ
)
⩽
1
/
x
,
{\displaystyle 0\leqslant \operatorname {tg} (\theta )\leqslant 1/x,}
a stąd
0
⩽
θ
⩽
arctan
(
1
/
x
)
.
{\displaystyle 0\leqslant \theta \leqslant \arctan(1/x).}
Zatem
∫
0
1
x
2
−
y
2
(
x
2
+
y
2
)
2
d
y
=
{\displaystyle \int \limits _{0}^{1}{\frac {x^{2}-y^{2}}{(x^{2}+y^{2})^{2}}}\,dy=}
∫
0
arctan
(
1
/
x
)
x
2
(
1
−
tg
2
(
θ
)
)
(
x
2
sec
2
(
θ
)
)
2
x
sec
2
(
θ
)
d
θ
=
1
x
∫
0
arctan
(
1
/
x
)
1
−
tg
2
(
θ
)
sec
2
(
θ
)
d
θ
{\displaystyle \int \limits _{0}^{\arctan(1/x)}{\frac {x^{2}(1-\operatorname {tg} ^{2}(\theta ))}{(x^{2}\sec ^{2}(\theta ))^{2}}}x\sec ^{2}(\theta )\,d\theta ={\frac {1}{x}}\int \limits _{0}^{\arctan(1/x)}{\frac {1-\operatorname {tg} ^{2}(\theta )}{\sec ^{2}(\theta )}}\,d\theta }
=
1
x
∫
0
arctan
(
1
/
x
)
cos
2
(
θ
)
−
sin
2
(
θ
)
d
θ
=
1
x
∫
0
arctan
(
1
/
x
)
cos
(
2
θ
)
d
θ
=
1
x
[
sin
(
2
θ
)
2
]
θ
:=
0
θ
=
arctan
(
1
/
x
)
{\displaystyle ={\frac {1}{x}}\int \limits _{0}^{\arctan(1/x)}\cos ^{2}(\theta )-\sin ^{2}(\theta )\,d\theta ={\frac {1}{x}}\int \limits _{0}^{\arctan(1/x)}\cos(2\theta )\,d\theta ={\frac {1}{x}}\left[{\frac {\sin(2\theta )}{2}}\right]_{\theta :=0}^{\theta =\arctan(1/x)}}
=
1
x
[
sin
(
θ
)
cos
(
θ
)
]
θ
:=
0
θ
=
arctan
(
1
/
x
)
=
1
x
sin
(
arctan
(
1
/
x
)
)
cos
(
arctan
(
1
/
x
)
)
.
{\displaystyle ={\frac {1}{x}}\left[\sin(\theta )\cos(\theta )\right]_{\theta :=0}^{\theta =\arctan(1/x)}={\frac {1}{x}}\sin(\arctan(1/x))\cos(\arctan(1/x)).}
Przypomnijmy, że mamy następujące tożsamości trygonometryczne :
sin
(
arctan
(
1
/
x
)
)
=
1
1
+
x
2
{\displaystyle \sin(\arctan(1/x))={\frac {1}{\sqrt {1+x^{2}}}}}
oraz
cos
(
arctan
(
1
/
x
)
)
=
x
1
+
x
2
.
{\displaystyle \cos(\arctan(1/x))={\frac {x}{\sqrt {1+x^{2}}}}.}
Zatem
∫
0
1
x
2
−
y
2
(
x
2
+
y
2
)
2
d
y
=
1
x
sin
(
arctan
(
1
/
x
)
)
cos
(
arctan
(
1
/
x
)
)
=
1
1
+
x
2
.
{\displaystyle \int \limits _{0}^{1}{\frac {x^{2}-y^{2}}{(x^{2}+y^{2})^{2}}}\,dy={\frac {1}{x}}\sin(\arctan(1/x))\cos(\arctan(1/x))={\frac {1}{1+x^{2}}}.}
Następnie obliczamy całkę zewnętrzną (ze względu na x ):
A
=
∫
0
1
∫
0
1
x
2
−
y
2
(
x
2
+
y
2
)
2
d
y
d
x
=
∫
0
1
1
1
+
x
2
d
x
=
[
arctan
(
x
)
]
0
1
=
arctan
(
1
)
−
arctan
(
0
)
=
π
4
.
{\displaystyle A=\int \limits _{0}^{1}\int \limits _{0}^{1}{\frac {x^{2}-y^{2}}{(x^{2}+y^{2})^{2}}}\,dy\,dx=\int \limits _{0}^{1}{\frac {1}{1+x^{2}}}\,dx=\left[\arctan(x)\right]_{0}^{1}=\arctan(1)-\arctan(0)={\frac {\pi }{4}}.}
Tak więc
A
=
∫
0
1
∫
0
1
x
2
−
y
2
(
x
2
+
y
2
)
2
d
y
d
x
=
π
4
{\displaystyle A=\int \limits _{0}^{1}\int \limits _{0}^{1}{\frac {x^{2}-y^{2}}{(x^{2}+y^{2})^{2}}}\,dy\,dx={\frac {\pi }{4}}}
oraz
B
=
∫
0
1
∫
0
1
x
2
−
y
2
(
x
2
+
y
2
)
2
d
x
d
y
=
−
π
4
.
{\displaystyle B=\int \limits _{0}^{1}\int \limits _{0}^{1}{\frac {x^{2}-y^{2}}{(x^{2}+y^{2})^{2}}}\,dx\,dy=-{\frac {\pi }{4}}.}
Zatem twierdzenie Fubiniego nie stosuje się do funkcji
f
:
[
0
,
1
]
×
[
0
,
1
]
∖
{
(
0
,
0
)
}
⟶
R
:
(
x
,
y
)
↦
x
2
−
y
2
(
x
2
+
y
2
)
2
.
{\displaystyle f:[0,1]\times [0,1]\setminus \{(0,0)\}\longrightarrow {\mathbb {R} }:(x,y)\mapsto {\frac {x^{2}-y^{2}}{(x^{2}+y^{2})^{2}}}.}
Cóż jest tego powodem? Ponieważ jest to bardzo porządna funkcja, jedynym możliwym problemem jest to, że nie jest ona całkowalna (nawet nie w sensie Lebesgue’a ). I rzeczywiście,
∫
[
[
0
,
1
]
×
[
0
,
1
]
|
x
2
−
y
2
(
x
2
+
y
2
)
2
|
d
(
x
,
y
)
=
∞
.
{\displaystyle \int \limits _{[[0,1]\times [0,1]}\left|{\frac {x^{2}-y^{2}}{(x^{2}+y^{2})^{2}}}\right|\,d(x,y)=\infty .}